EDELLINEN SIVU  
 

Kävelyn kehittyminen

Pikkusen taival kohti kävelemistä alkoi 18.3.2004 (ikää vajaa 5 ½ kk), kun hän seisoi yksinään muutaman sekunnin ajan tukea vasten. Seisominen tukevoitui kokoajan parin seuraavan kuukauden aikana. Seisomisharjoittelut keskeytti vähäksi aikaa sydänleikkaus, mutta jo 8kk iässä eli vajaa kuukausi leikkauksen jälkeen hän seisoi tukevasti jostain tuesta kiinni pitäen.

     

5½ kk

     
 

6½ kk

                   
     

8 kk

       
                 
        Seuraava etappi oli 11kk iässä, kun Pikkune ensimmäistä kertaa itse nousi seisomaan tukea vasten. Kuukausi siitä eli vuoden ikäisenä hän alkoi kävelemään tukia pitkin. Tästä alkoi kävelyn harjoittelu tukea vasten ja kädestä kiinni pitäen.

 

 

 

 

Pikkusella on aina uuden opettelussa paljon varovaisuutta ja se näkyi myös kävelyssä ja seisomisessakin. Ilman tukea Pikkune seisoi ensimmäisen kerran 1v 4kk ikäisenä.

   
 

1v 1 kk

1v 4 kk

     
             
 

1v 4 kk, Paloautoa työntämällä oppi hyvin kävelemään

 
                   
  Ensiaskeleet Pikkune otti 1v 5kk ikäisenä, kun hän käveli kolme askelta. Näitä kolmea askelta harjoiteltiin kuukauden verran, jolloin hän käveli kuusi askelta. Pari viikkoa eteenpäin niin Pikkune käveli jo kahdeksan askeleen verran. Kävely näytti jo siltä, että kunhan rohkeutta olisi ollut lisää niin hän olisi lähtenyt jo kävelemään.

Tässä vaiheessa kehityksessä tuli pientä taukoa ja välillä Pikkune ei suostunut kävelemään ollenkaan ja kun käveli niin käveli korkeintaan sen kolmen askeleen verran. Pikkune keksi leikinkin, jossa hän leikki ettei osannut kävellä. Eli otti pari askelta ja kaatui ja taas pari askelta ja kaatui tahallaan. Sitä leikkiä jatkui monta viikkoa. Parin kuukauden päästä alkoi taas kävely maistua ja Pikkune otti jälleen ne kahdeksan askelta mitä aikaisemminkin ja tällä kertaa paljon tukevammin kuin ennen.

Viimein 1v 8½kk ikäisenä tuli suuri muutos ja Pikkune alkoi kävelemään pidempiä matkoja. Ensin 15 askelta ja sitten alettiinkin jo kävelyä mitata metreissä.

Se suuri päivä, kun Pikkune oppi kävelemään oli vihdoin 4.7.2005 eli hieman vajaan 1v 9kk ikäisenä. Hän vaan alkoi kävelemään ja käveli huoneesta toiseen niin kuin olisi jo pitkään kävellyt. Myös ulkona kävely onnistui, niin nurmikolla kuin epätasaisella hiekallakin. Pienemmät esteet kuten pölyimurin putki ei ollut haittana vaan Pikkune käveli niidenkin yli.

 

   
       

1v 8 kk

     
               
   

1v 9 kk, hei minä kävelen

     
   

1v 9 kk