EDELLINEN SIVU  
   

Puheen kehitys

Valitettavasti puheen kehittymisestä meillä ei ole tarkkaa kirjausta.

Pikkune oppi ensimmäisiä ymmärrettäviä sanoja n. 1v 4kk ikäisenä. Tällöin sanavarastoon kuului sanoja: tiikeri, kitara ja muutama hieman helpompikin. Kaikki äänteet kuten r-, d- yms. Pikkune osasi myös tuolloin. Vajaa kuukautta myöhemmin hän kiinnostui kuitenkin enemmän kävelyn opettelusta ja sanat ja äänteet hävisivät kaikki. Tämän jälkeen oli monta kuukautta ettei puheen puolella ollut mitään kehitystä. Seuraavan kerran äänteet alkoivat tulla takaisin samaan aikaan kun pikkuveli niitä alkoi harjoittelemaan. Muutenkin puheen kehitys on kulkenut rinnan pikkuveljen kehityksen kanssa. Sanoja alkoi tulla uudelleen vasta harvakseltaan kolmen ikävuoden jälkeen.

Seuraava harppaus puheen kehityksessä Pikkusella oli neljän vuoden ikäisenä. Sanoja alkoi tulla kokoajan lisää ja puhe oli ymmärrettävämpää. Hänellä alkoi puheterapia 3,5 vuoden ikäisenä ja sitä on siitä lähtien jatkunut muutaman kuukauden taukoa lukuunottamatta jatkuvasti. Pikkune oppi r-äänteen uudelleen 4,5 vuoden ikäisenä ja toistaa muiden puhetta papukaijan tavoin. Neljän sanan lauseita tulee myös useita.

Puheen kehitys jatkui kokoajan ja puheterapiakin on jatkunut. 7-vuoden ikäisenä Pikkune sai käyttöönsä henkilökohtaisesti tehdyn kommunikaatiokansion sanavaraston kartoittamiseen. 8-vuotiaana puhe on ymmärrettävää ja sanavarasto on laaja. Puheen selkeyttä harjoitellaan kuitenkin ja esim. d-äännettä.