yada-raamattupelin lyhyt ohjeistus

  • Laita raamattupeli näkyviin isolle näytölle tai heijasta se videotykillä seinälle.
  • Aseta internetselain kokoruudun tilaan (Windows-koneessa painamalla F11 -painiketta)
  • Klikkaa etusivulla olevaa Aloita peli -painiketta.
  • Lue näytöllä näkyvä teksti ryhmälle ja ohjaa mahdollisen tehtävän tekemisessä. Peli toimii parhaiten aikuisen ohjatessa ryhmää.
  • Pysähtykää halutessanne pohtimaan myös muita esille nousseista aiheita.
  • Klikkaa lopuksi tekstilaatikon alareunan tummennettua tekstiä, josta pääset joko seuraavaan kohtaukseen tai tekemään valintoja pelin etenemiseksi. Mikäli tummennetun tekstin edessä on pieni nuoli, avautuu tekstiä klikkaamalla näkyviin lisää tilanteeseen liittyvää tekstiä.

Raamattupelin kuvakaappaus
Kuvakaappaus pelistä
uskonnonopetus
Pelin idea

  • Yada-raamattupeli on opettajan/ohjaajan ohjauksella ryhmänä pelattava peli.
  • Peli on suunniteltu vuorovaikutukselliseksi eli sen aikana on paljon keskustelua. Lisäksi lapset saavat käyttää omia ongelmanratkaisukykyjään koko ryhmän kesken.
  • Peli on rakennettu niin, että opettaja voi omilla ohjaavilla kysymyksillään valita mitä asioita hän haluaa ryhmänsä kanssa pohtia syvemmin.
  • Peli etenee fiktiivisen tarinan mukaisesti, jossa osa tapahtumista perustuvat suoraan Raamatun teksteihin. Nämä Raamatun teksteihin perustuvat kohdat on merkitty erillisellä värillä ja niiden perään on laitettu raamatunpaikka, johon kohdassa viitataan.

Pelin kesto

Peli kestää arviolta kolme 45 minuutin mittaista oppituntia. Tarinaan on merkitty selkeästi suositellut oppitunnin päätöskohdat. Pelin kesto voi vaihdella oppilaiden määrästä ja keskusteluiden kestosta riippuen. Pelin voi keskeyttää muissakin kuin merkityissä kohdissa ja jatkaa myöhemmin samasta kohtaa.

Jokaisen kolmen oppitunnin aikana on vähintään yksi toiminnallinen tehtävä sekä useita pohtimista vaativia tehtäviä.

Pelin keskeytys ja jatkaminen

Pelin aikana oikeassa alareunassa näkyy Yada-raamattupelin logo. Logoa painamalla löydät peliosion numeron. Ota numero talteen, mikäli keskeytätte pelin ja haluatte jatkaa peliä myöhemmin samasta kohdasta.

Pääsette jatkamaan peliä kirjaamalla numeron pelin etusivulla siihen varattuun paikkaan.

Opetusmateriaali
Pelin tausta

Peli on suunniteltu ja tehty Suomen teologisen opiston seminaarityönä vuonna 2023. Peli on suunniteltu uskonnonopetuksen opetusmateriaaliksi, mutta se sisältää myös oppiainerajat ylittäviä tehtäviä.

Tarkempia tietoja pelin hyödyistä opetuskäytössä sekä taustalla olevista periaatteista voi lukea seminaarityön tutkimusraportista. Raportissa kuvataan mm. projektin suunnitteluun ja pelin hyödyntämiseen liittyviä osa-alueita, sekä sitä, miten suunnittelussa on otettu huomioon valtakunnallista perusopetuksen uskonnonopetusta koskevaa lainsäädäntöä.

Pelin käyttö monialaisesti

Peli sisältää kristilliseen uskonnonopetukseen liittyvien tehtävien lisäksi myös muiden oppiaineiden tehtäviä. Näiden lisäksi voitte käyttää pelitilanteiden tapahtumia muiden oppiaineiden yhteydessä, esim. kuvaamataidossa pelissä nähtyjen maisemien tai pelin tapahtumien kuvaamiseen.

Lisätehtäviä pelin aiheista
Rohkaisusydän

Toisten rohkaiseminen ja kehuminen on yksi tapa osoittaa lähimmäisenrakkautta, joten harjoitellaan sitä hieman.

Uskonto: Jokainen askartelee noin A4-kokoisesta kartongista ison sydämen (opettaja voi halutessaan antaa sydämeen valmiin mallin) ja kirjoittaa sen keskelle reilun kokoisilla kirjaimilla oman nimensä. Laittakaa sitten sydämet kiertämään niin, että kaikki sydämet käyvät jokaisella. Jokainen kirjoittaa jonkun rohkaisevat sanan tai lyhyen lauseen henkilöstä, jonka nimi on sydämen keskellä. Näin kaikki saavat itselleen rohkaisevan ajatuksen kotiin vietäväksi jokaiselta ryhmäläiseltä.

Hyvien hedelmien puu

Kuvataiteet: Askarrelkaa yhdessä ruskeasta kartongista tai rullapaperista seinälle iso puunrunko oksineen. Leikatkaa sitten myös punaisista ja vihreistä kartongeista omenan muotoisia hedelmiä.

Uskonto: Kirjoittakaa jokaiseen hedelmään jokin hyvä asia, miten toisia ihmisiä olisi hyvä kohdella. Kiinnittäkää sitten hedelmät puun oksille ja muistakaa myös kohdella toisianne näiden itse kirjoittamienne hyvien ohjeiden mukaisesti.

hedelmät taikataikinasta

(lisätehtäväidea pelin toritapahtumaan liittyen)

Kuvataiteet: Muotoilkaa taikataikinasta erilaisia hedelmiä, esim. banaaneja, appelsiineja jne. ja kovet-takaa taikina uunissa. Seuraavalla tunnilla voitte maalata hedelmät oikeilla väreillä. 

Matematiikka: Määritelkää kaikille hedelmille joko yksikköhinnat tai kilohinnat, jos teillä on käytössä vaaka ja leikkikää kauppaa. Leikkirahatkin voi tehdä itse, jos sellaisia ei teillä muuten ole.

Taikataikinan ohje:

  • 1,5 dl     suolaa
  • 1,5 dl     lämmintä vettä
  • 3 dl        vehnäjauhoja
  • 1 rkl        ruokaöljyä


Sulata suola kädenlämpöiseen veteen.

Lisää suolaveteen jauhot ja lopuksi ruokaöljy. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina jää murenevaksi, lisää hieman vettä; mikäli se tarttuu sormiin, lisää vähän jauhoja.

Anna taikinan levätä tunnin ajan.

Muotoile taikinasta haluttuja hedelmiä. Käytä mielikuvitusta pintakuvioita tehdessä. Töki esim. kynän terällä tms.

Kuivaa työt leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä 125-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, isommat kuviot voivat vaatia pidemmän kuivausajan. Huomaa, että korkeat hahmot voivat mennä kasaan kuivausvaiheessa.

Info

Kirjoita alla näkyvä pelinumero muistiin, jotta voit jatkaa peliä myöhemmin samasta kohdasta. Katso tarkemmat ohjeet etusivun opettajien ohjeesta.

Write down the game number shown below so that you can continue the game later from the same point. See the teachers' guide on the home page for more detailed instructions.

Ohje